top of page

De meesten van ons denken er niet graag over na,

maar als je je leven deelt met paarden, is de kans groot dat je wordt geconfronteerd met hun overlijden. "Het overlijden van je beste vriend of familielid/kudde lid kan een enorme impact op je leven hebben."

Het is niet een onderwerp waar alle mensen zich prettig bij voelen. Dus we willen dit gesprek verzachten. Allereerst voelen veel paarden zich meer verbonden met (hun) natuur, de seizoenen en cycli. In de natuur zijn leven en dood nauw met elkaar verbonden. Dit lijkt misschien verrassend als je bent opgegroeid in een meer westers georiënteerde cultuur. Want het kan lijken alsof die twee van elkaar of zelfs tegengesteld zijn. Maar elke cel in het lichaam van het paard, elk seizoen, elke vachtwissel is verbonden met de steeds veranderende vorm van de levenservaring en manifestatie van het belichaamde wezen van het paard. De dood maakt deel uit van een andere verandering en transformatie. Uitdagingen

Er is echter een groot verschil tussen het “natuurlijke leven” en de moderne kuddes en manieren van leven met paarden.

"Want beslissingen over het leven en de dood van een paard kunnen in jouw handen terechtkomen, en dit kan extreem onnatuurlijk aanvoelen." Een van de krachtigste realisaties is dat jouw beslissingen in het leven van het paard ertoe doen. Als je met paarden samenwoont, kun je in de meeste gevallen al voor het paard beslissen waar het gaat wonen, wat het gaat eten, hoe het tijd doorbrengt of zelfs wie hun vrienden worden. Maar de beslissingen over de overgang van leven naar dood zullen altijd anders aanvoelen. Hier zijn een paar dingen die u kunt doen om u en het paard in dit proces te ondersteunen: Emotioneel: - Bereid je emotioneel voor op dit moment door er elk jaar doorheen te gaan in je verbeelding en je emoties. Dit lijkt in eerste instantie misschien vreemd of ongemakkelijk, maar het is een krachtige beoefening van liefde. Zo kun je op een andere manier aanwezig zijn als het zover is. - Als de tijd daar is, vertel het paard dan wat je waardeert aan de tijd die je samen doorbrengt. Je kunt je ook een diavoorstelling voorstellen van je grootste momenten samen, want paarden zijn geweldige visuele en telepathische communicators. Neem de tijd om het paard te bedanken. - Stel je voor dat het paard op vakantie of mooie reis gaat. Als je afscheid neemt, voelt het meer als: "ik wens je een mooie reis. Ik vind het super voor je dat je op een andere manier nieuwe avonturen of mooie momenten gaat beleven." Dit maakt het voor jou en het paard makkelijker. - Laat het paard weten dat hij/zij/het geliefd is en dat het oké is om verder te gaan.

Praktisch -Probeer indien mogelijk het passeerritueel te regelen op de plek waar het paard zich het meest thuis voelt.

-Leg uit aan het paard en de kudde (dit kunnen ook andere wezens dan paarden betekenen) dat het paard zal passeren.

- Neem de tijd voor het afscheid.

- Voor paarden kan het een zeer kwetsbaar proces zijn om te passeren, daarom zal het gemakkelijker zijn voor het paard wanneer hij of zij dicht bij andere leden van de kudde is.

-Wanneer het paard dezelfde of een andere locatie passeert, kunnen de andere paarden en wezens die verbonden zijn met hun levenservaring dit voelen. Maar paarden en kuddes kennen verdriet en afscheid. Laat indien mogelijk de andere leden van de kudde het lichaam van het paard zien of erbij zijn. Op deze manier kunnen ze de geest van het paard en de fysieke plaats die het paard op aarde belichaamde loslaten.88 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page